Geef jongeren als kwetsbare groep voorrang zodra versoepelingen mogelijk zijn

26/01/2021 - 16:45

Bronnen: https://www.kinderrechtencommissariaat.be/actueel/jongeren-willen-opstaan-uit-hun-opgelegde-winterslaap https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/01/25/felix-coens-opinie/

Deze week verschenen er twee artikels waarin meer aandacht gevraagd wordt naar jongeren binnen deze hele coronapandemie.

Krop je problemen niet op, praat erover!

Caroline Vrijens, Vlaams kinderrechtencommissaris in een open brief aan het Overlegcomité:

"Scholieren voelen elke dag de maatregelen aan den lijve, volgen acht uur les met een mondmasker op of zitten acht uur voor een scherm zonder veel interactie met na de hele schooldag nog een hele waslijst taken. Ze zitten vaak in klassen waar ramen en deuren blijven openstaan en waar stilzitten in de kou veel energie vraagt. Ze hebben bijna geen vrijetijdsactiviteiten meer, geen bijeenkomsten met andere jongeren.”

https://www.kinderrechtencommissariaat.be/actueel/jongeren-willen-opstaan-uit-hun-opgelegde-winterslaap

Felix Coens, eerstejaarsstudent aan UGent, in een opiniestuk op vrtnws.be:

We zitten allemaal met een rotgevoel, we hebben de gewoonte om dat op te kroppen. Sociale media dwingen ons elke dag om de beste versie van onszelf te zijn. Een versie die niet realistisch is. We praten daar niet over, dat is niet hoe we zijn, we reageren het af op anderen. Mensen worden zot en iedereen begint met de vinger te wijzen naar elkaar. Alles is wel iemand zijn schuld en op een of andere manier slagen we er niet in om echt te beseffen dat het voor niemand gemakkelijk is en dat we hier gewoon samen inzitten. (…)

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/01/25/felix-coens-opinie/